Norrländska tankesmedjan Framtidstanken har utvecklat ett redskap för att mäta attraktionskraften hos Norrlands 54 kommuner. På onsdag 10 april släpps en första version av NORRANK vid ett seminarium på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Redan här kan avslöjas att Luleå hamnar i topp på tidernas första Norrank, och kan titulera sig Norrlands mest attraktiva kommun. Listan presenteras i sin helhet vid seminariet.

”Vi på tankesmedjan Framtidstanken tror att rankinglistor kan spela en viktig roll i kommunernas och regionernas utvecklingsarbete och uppskattar mycket det arbete som till exempel Svenskt Näringsliv lägger ner”, säger Framtidstankens ordförande Sigge Jungell.

”Men vi ser ett behov av en bredare och mer omfattande belysning, inte minst av kommunerna i norra Sverige. Därför har vi skapat verktyget Norrank”.

Kommunal attraktivitet är inte bara en fråga om befolkningsstorlek. Norrank väger samman kommunernas prestationer inom 14 olika kriterier som miljö, utbildningsnivå och livskvalitet.

Vid onsdagens seminarium inleder representanter för Framtidstanken med att i korthet presentera tankarna bakom Norrank. Därefter följer en diskussion där inbjudna gäster samtalar om tillväxt och attraktivitet ur ett Norrank-perspektiv. Gästerna är Christer Berglund, vd på HSB, Jan-Olov Häggström, ordförande i Västernorrlands regionfullmäktige, Per-Erik Persson, företagsanalytiker på Norrlandsfonden, Maria Öström, CER och Peter Öhman, CER.

Seminariet äger rum onsdag 10 april 2019 i hus O, lokal 0111.
Start klockan 10.00.

 

Mejla din intresseanmälan

info@framtidstanken.se

 

Frågor? Kontakta

Tomas Melander, 070-327 18 70
tomas@melander.name

Sigge Jungell, 070-230 20 09
sigge.jungell@rwy.se